Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
Signaleren
Bij een vermoeden van huiselijk geweld of kindermishandeling volg je de eerste stap van de meldcode.
Om goed te kunnen signaleren moet je de signalen herkennen. Maar realiseer je ook dat je eigen achtergrond, normen en waarden daar invloed op kunnen hebben.
Signaleren is deels een kwestie van het onderzoeken van een ‘niet pluis gevoel’. Het is nodig die subjectieve interpretatie te vertalen naar objectieve signalen.
Signaleren is niet het vaststellen van huiselijk geweld of kindermishandeling, maar het serieus nemen van zorgwekkende signalen. Als aandachtsfunctionaris help je je collega’s hierbij.
Overleg met collega’s
Na signaleren volgt altijd overleg tussen jou en de betrokken collega’s.
Je helpt bij het objectiveren van de signalen, het inschatten van de situatie en urgentie, en het maken van een plan van aanpak.
Je maakt afspraken over wie de vervolgstappen neemt en wanneer. Advies vragen bij Veilig Thuis is mogelijk.
Houd naast regie en overzicht ook oog voor de persoonlijke betrokkenheid en emoties van je collega’s.
Gesprek met betrokkenen
In deze stap ga je in gesprek met de betrokkenen in huiselijke kring over de concrete signalen en de zorgen die je hebt. Het gesprek is essentieel voor het samen aangaan van de situatie.
Belangrijke factoren voor een goed resultaat zijn een zorgvuldige voorbereiding, contact maken met de betrokkenen, signalen objectief benoemen, zorgen delen, het gesprek structureren en vervolgafspraken maken.
Dit gesprek dient als basis voor de gezamenlijke inschatting van de situatie en de beslissingen over de te nemen vervolgstappen. Omdat veel collega’s het aankaarten van zorgen bij gezinsleden als een uitdaging zien, is hier binnen de toolkit veel aandacht voor.
Weging
Weging betekent het inschatten van de aard en de ernst van de situatie op basis van de signalen, het collegiaal overleg en het gesprek met de betrokkenen.
Beschikt je organisatie of beroepsgroep over een risicotaxatie-instrument of afwegingskader, dan gebruik je dit bij de weging. Daarnaast overweeg je de verschillende mogelijkheden: hulp op gang brengen, melden bij Veilig Thuis of meer informatie verzamelen om deze beslissingen te kunnen nemen.
De documenten die van pas komen bij deze stap zijn via de links op deze pagina te vinden.
Beslissing
Uiteindelijk neem je een beslissing over al dan niet melden bij Veilig Thuis.
Wanneer er sprake is van acute of structurele onveiligheid, meld je dit altijd. Je bepaalt daarnaast of je hulp kunt bieden of organiseren voor de betrokkenen. Als dat niet mogelijk is, meld je dat ook bij Veilig Thuis.
Op de pagina vind je nuttige informatie en documenten die helpen bij het nemen van deze beslissing.
Evaluatie & Nazorg
Na het doorlopen van alle stappen, het doen van een melding of het op gang brengen van hulp is het goed om het proces te evalueren.
Misschien is het heel goed gegaan, maar wellicht valt er ook nog wat te verbeteren.
Omdat je vaak contact blijft houden met betrokkenen, ook na een melding bij
Veilig Thuis, is het goed om de situatie te blijven volgen.
Soms zijn zaken voor betrokkenen, ook collega’s, zo emotioneel ingrijpend dat nazorg geboden is.